autorulate

Contact

Google are patent pentru masina care merge fara sofer

Masina autonoma googleDupa cum probabil stiti, Google lucreaza de ceva vreme la un proiect foarte ambitios. Ei doresc sa creeze un sistem care sa fie montat pe masini, facandu-le pe acestea capabile sa ruleze fara a avea nevoie de sofer. Pas cu pas sunt tot mai aproape de realizarea acestui lucru, Google reusind sa obtina patentul pentru modul de functionare al automobilului autonom.

Masinile Google sunt dotate cu camere, senzori, radare si unitati de masura cu laser. Toate aceste dotari high-tech au ca scop depistarea tuturor celorlalti participanti la trafic, dar si diferite obstacole, astfel incat masina sa mearga singura, fara ca soferul sa intervina in directiea ei si in franare. Se pare ca Google a creat o uriasa baza de date cu toate aceste informatii pe care le capteaza masina in timp ce merge si poate sa-si configureze traseul in trafic foarte eficient.

 

In aceasta baza de date pe care si-o creaza fiecare masina, exista si limitele de viteza cu care aceasta poate merge. Prin urmare, masina accelereaza, depaseste si franeaza singura, respectand viteza de pe soseaua pe care merge.

 

Masinile sunt atat de increzatoare in propriile sisteme, incat oficialii Google au traversat intersectii foarte aglomerate la bordul acestor masini, dar ca simpli pasageri. Cu ajutorul unor harti foarte detaliate si prin intermediul navigatiei, masina isi urmeaza traseul, opreste la semafoare si se asigura prin camerele video.

 

Pana in acest moment, vehiculele autonome de la Google au parcurs peste 1.600 de kilometri fara sofer. In testele pe care le-a facut pana acum Google, toate masinile participante au avut la bord si oameni, si pe scaunul soferului dar si pe cele ale pasagerilor. Fiind vorba de niste teste, nu se stie ce poate merge prost, asa ca oficialii Google nu au vrut sa riste si au pus un pilot, fara ca acesta sa conduca masina, dar gata sa preia controlul volanului si sa franeze daca este ceva in neregula.

 

In viitor, conducatorii auto ar putea sa selecteze o imagine si sa seteze vehiculul sa ii duca in respectivul loc. Mai mult decat atat, ar fi posibila programarea vehiculului sa abordeze un traseu fara sofer si sa astepte pasagerul la un punct prestabilit.

 

Urmatoarea problema a celor de la Google este implementarea unui cadru legislativ pentru noua lor tehnologie, respectiv stabilirea unui responsabil in cazul in care se intampla ceva cu un automobil controlat de un computer si exista pagube materiale sau alte consecinţe ale unui accident.

 

Se pare ca multe dintre lucrurile pe care le vedeam in filmele sf. cu ani in urma, incep sa se contureze in realitate. Voi ce parere aveti?

 

{mp4}google_car{/mp4}