Siteauto.ro

Switch to desktop

Formula de calcul a timbrului de mediu

taxa autoDădu sfântul în sfârșit să facă și dragul nostru Guvern o treabă cat de cât până la capăt și să stabilească formula de calcul a timbrului de mediu, care va înlocui taxa auto pentru mașinile cu cel mult 8 locuri.

 

Acest timbu de mediu va conduce la o creștere a sumei de plată pentru autovehiculele Euro 3 și Euro 4 cu circa 10%, dar și o scădere a acesteia cu 60% pentru Euro 2, 80% pentru Euro 1 și 90% pentru autovehiculele non-euro.

 

Cuantumul timbrului de mediu pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

 

Suma de plată care reprezintă timbrul de mediu va fi calculată în felul următor:

 

1) pentru autovehiculele carora le corespund normele de poluare Euro 5, Euro 4 sau Euro 3, timbrul de mediu se calculeaza pe baza emisiilor de dioxid de carbon si a cotei de reducere a timbrului de mediu, dupa formula:

 

Suma de plata = [(A x B x(100 - C)]/100, unde:

 

A = valoarea combinata a emisiilor de CO2, exprimata in grame/km mentionate in cartea de identitate a vehiculului;

B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimata in Euro/1 gram CO2;

C = cota de reducere a timbrului de mediu.

 

2)  pentru autovehiculele din categoria M1 carora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 si pentru care nu este specificata valoarea combinata a emisiilor de CO2, dupa formula:

 

Suma de plata = [E x D x (100 -C)]/100, unde:

 

C = cota de reducere a timbrului de mediu;

D = cilindreea – capacitatea cilindrica;

E = timbrul de mediu

 

3) formula prevazuta la punctul 2) se aplica si pentru autovehiculele din categoria M1 carora le corespund normele de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 care nu detin omologare europeana de tip si pentru care nu este specificata valoarea combinata a emisiilor de C02.

 

Cota de reducere a timbrului de mediu este stabilita in functie de vechimea autovehiculului. Vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia. Atunci cand persoana care solicita inmatricularea sau prima transcriere a dreptului de proprietate asupra autovehiculului nu poate face dovada datei inmatricularii autovehiculului, timbrul de mediu se calculeaza in functie de anul fabricatiei.

 

Timbrul de mediu va fi aplicat numai masinilor destinate transportului de persoane care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune, nu si celorlalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, pentru care va fi achitata in continuare actuala taxa auto. 

 

Web Soft

SiteAuto.ro - copyright © 2011 - 2014 Toate drepturile Rezervate

Top Desktop version